hammarbyhillxc.se – Allt om cykling och löpning!

Bästa följebilar till tävlingen

Du har säkert sett bilarna när du tittat på cykellopp på TV eller kanske när du följt en tävling direkt på plats. Det finns alltid bilar som följer deltagarna under loppet och de har flera uppgifter. Dels ska de garantera tävlingsdeltagarnas säkerhet, dels fungera som transport av diverse utrustning.

Är du nyfiken på hur följebilar används inom cykelsporten? Här får du en närmare inblick i följebilarnas uppdrag. Hur ser exempelvis BMW pris ut i förhållande till bilens förutsättningar som följebil?

Vilken bil fungerar som följebil?

Det är flera faktorer som påverkar vilken bil som kan användas i tävlingar som följebil. Först och främst är det viktigt att bilen har rätt utrustning för att transportera cyklar och även flera extrahjul. Den här egenskapen är något BMW är bra på samtidigt som det är en kraftfull bil. Sett till BMW pris är det lite högre än exempelvis Skoda, men å andra sidan får du ut mycket av BMW:s modeller. BMW pris är alltså inte det billigaste, men det är definitivt en bra bil att använda inom cykelsporten. Du kan dessutom hitta ett lite mer prisvärt BMW pris om du letar begagnade fordon.

Du bör satsa på någon form av miljöbil eftersom det är bilar som ska köras bland cyklister och även åskådare. BMW har bland annat bra hybrider som fungerar utmärkt som följebilar och det är också modeller många cykelteam använder när de är på träningsläger.

Följebilarnas uppgifter

Under en tävling finns en bestämd ordning när det gäller lagens följebilar. Normalt sett har varje lag två bilar som följer den ledande klungan. Det är så klart prestige i det hela där det är lättare för en bil som har fått en placering nära täten att hjälpa lagets cyklister.

Bilarna fungerar som rörliga verkstäder där en bil ofta har ansvar för utrustning såsom extrahjul och cyklar. Dessutom finns det plats för flera passagerare för att exempelvis diskutera taktik och ge cyklisterna råd under tävlingsloppet. Vissa följebilar har också medicinsk utrustning för att snabbt hjälpa eventuellt skadade cyklister. Det finns även en race-radio som rapporterar allt som sker i täten.

Regler och licenser

För att köra följebil under en tävling är det viktigt att vara insatt och förstå hur cykeltävlingar fungerar. I vissa fall kan det också finnas behov för att ansöka om licens för att köra följebilar, framför allt när det gäller professionella tävlingslopp. Är du osäker på vad som gäller bör du kontakta Svenska cykelförbundet som kan ge dig all nödvändig information.

Om en privat bil ska användas under tävling kan det också vara bra att kontrollera så att den uppfyller krav och regler. Tipset för dig som är intresserad av att lära dig köra följebil är att samåka med rutinerade förare.